Vi er så heldige at have snoge i haven. For det meste så hører man dem bare eller ser lige skyggen af dem før de kryber i skjul. Men nogen gange får man også mulighed for at betragte dem.

For nogle år siden fandt jeg det jeg først troede var en slags svampe i vores kompostbunke. Det viste sig at være snogeæg, og vi har da også set enkelt små snoge helt ned til 8-10 cm. Men de viser sig stort set aldrig. Man finder dem når man flytter en sten eller noget kvas.

Hvis man gerne vil have snoge i haven, så er første betingelse at de findes i området i forvejen. Hvis de gør det, så er en kompostbunke der ikke bliver gravet i fra maj til oktober nøglen. Snogen lægger æg tidligt på sommeren og ungerne klækkes omkring september. Derudover skal der være gode muligheder for skjul. Kvasbunker, bundvegation og gerne uforstyrrede steder hvor snogen kan sole sig.

For mange år siden var der en snog der listede sig ind i stuen og tog plads under fjernsynet. I videoen her er mine børn ved at lempe den ud igen med en kost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *