2. November 2024

Så er det igen blevet tid til at kigge efter vandstæren i Odense Å, for at se om den benytter redekasserne vi satte op i 2023.

På grund af den meget høje vandstand i åen i vinteren sidste år, blev der ikke indberettet meget få fund af vandstæren i Odense Å i 2023, men i år ser det bedre ud, og idag lykkes det at se en. Det kom der denne lille video ud af.

Marts 2024

Efter indsatsen med at sætte redekasser op til vandstæren langs Odense Å i efteråret, har jeg selvfølgelig været ud os spejde efter den i løbet af vinteren. Men det har været meget skuffende. Jeg har ikke set en eneste, og så vidt jeg kan se på vinterens observationer er der heller ikke andre der har set den ved Odense Å i denne sæson. Jeg tænker der skyldes den usædvanlig høje vandstand i å’en, og i følge Nina Rosendahl Larsen, der er vandstærkoordinator i DOF, kan det godt være rigtigt. Der har generelt været få fund af vandstær i år.

Efterår 2023

Onsdag den 19. oktober var det så tid til at sætte kasser op. Bettina Pohle som er biolog i Odense Kommune, Per Havlit fra DOF og jeg selv. Iført varmt tøj og slagboremaskine gik vi igang med ophængningen på udvalgte steder hvor vandstæren er observeret.

Den 2. november blev de sidste kasser hængt op. En ved Ejby mølle og to ved Vejrup Å. Lene Munk Jensen fra Odense Kommune var trukket i waders i dagens anledning.

Sommer 2023

Min søn Aske og jeg har i løbet af sommeren bygget 10 redekasser. De adskiller sig fra andre fuglekasser ved at indgangshullet er i bunden af kassen.

Træet, som er Douglas, er doneret at Verninge Savværk.

Februar 2023

Jeg har opfordret Odense Kommune til at kigge på området omkring Odense Å bagved de nye byggerier på den gamle Dalum Papirfabrik. Området ser noget hærget ud, men egentlig er det bare et område der er temmelig uforstyrret. Min bekymring er at man i forbindelse med de nye beboelsesejedomme, laver tiltag ved åen, til gavn for beboerne, men til skade for de forholdvis mange fugle der er der. Det er et af de steder hvor vandstanden ofte er sådan, at der er lavvandende steder, med sten der bryder overfladen. Vandstærens terræn, men også er sted hvor man kan træffe Isfugl, Bjergvipstjert og Lille Lappedykker.

Biolog Betina Pohle fra Odense Kommune ville gerne mødes og kigge på området, og fik aftale med Nina Rosendahl Larsen som er Vandstærkoordinator for DOF, som gerne ville deltage og bidrage med erfaringer fra projekter hun har været involveret i.

En egentlig beskyttelse af området ved Dalum Paprifabrik, var ikke en mulighed, men Bettina Pohle kunne fortælle at vilkårene for vandstæren er en del af den plan der ligger for området. I stedet blev vi enige om at det var et forsøg værd at sætte redekasser op til dem, for at se om det er muligt at få dem til at yngle ved åen.

Fakta om Vandstæren

  • Vandstæren er i Danmark kategoriseret som kritisk truet
  • Yngler få steder i Danmark, men kommer primært som vintergæst fra Sverige og Norge.
  • Det er lykkes at få Vandstæren til at yngle i kasser
  • Vandstæren bygger helst rede ved vand med fald. Det hænger sammen med at ungerne larmer meget, og støjen fra faldende vand camouflerer lyde fra ungerne.

Hold afstand!

Hvis du ser redekasserne, og måske er så heldig også at se vandstæren, så hold venligst afstand til dem så du ikke forstyrer unødigt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *