I haven

En af mine favoritter er Hvidbenet Oliebi. Jeg har kunnet nærstudere den i flere år, fordi den har holdt til i et bed med Almindelig fredløs i min have. I år har den dog været fraværende, og jeg kan frygte at den meget våde vinter og forår, har taget livet af årets afkom.

Det er ikke lykkes at finde deres redehuller i Elmelund, så det er ikke muligt at give et bud på årsagen.

Hun på Almindelig fredløs i Elmelund i 2022

Hun på Almindelig fredløs i Elmelund i 2022

Hvorfor hedder den Oliebi?

Oliebierne er oligatoriske. Det vil sige at de er helt afhængige af en eller flere bestemte planter. Hvidbenet Oliebi samler kun pollen fra Almindelig fredløs og Prikbladet fredløs, som bruges som føde til biens larver.

Oliebier udvinder en olie fra Fredløsplanter, som til dels anvendes til at samle bibrød til føde til larverne, men også til at imprægnere rederne, så de kan modstå vand. Oliebierne og Fredløs findes ofte i våde engområder.

Nyklægget hun
I Hesbjerg skov i 2024

Hun med indsamlet pollen

Fundet i Hesbjerg skov i 2024

Først i juli 2024 fandt jeg en lille koloni af hanner i Hesbjerg skov. De var lige kommet frem fra redehullerne. Hunnerne var ikke kommet frem endnu.

Nyklæggede hanner I Hesbjerg skov i 2024

Nye hanner I Hesbjerg skov i starten af juli 2024

Dem så jeg først midt i Juli, hvor de var igang med redebyggeri en en jordskrænt i nærheden af en eng med en stor bestand af Fredløs.

Nyklægget hun
I Hesbjerg skov i 2024

Ny hun I Hesbjerg skov midt i juli 2024

Hvidbenet Oliebi bygger reder alene, eller i koloni. Der er aktive fra slutningen af juni til først i september.

Hvidbenet oliebi bruger udelukkende pollen fra de to nævnte fredløsplanter til føde til deres afkom, men de indtager selv nektar fra en lang rækker andre planter. Jeg har selv set dem på Okseøje.

En fætter

Hvidbenet Olie bi har en nær slægtning der hedder Gulbenet Oliebi. Den er ikke set i Danmark i nyere tid, men kan måske godt være her alligevel, de er svære at skelne fra hinanden.

En snylter

Hvidbenet oliebi parsiteres af Pragtbi, som er sjælden i Danmark. Den er fundet i Sønderjylland, på Sydfyn og på Falster

Kilder:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *